Kastration udføres enten på stående eller liggende hest. Ved den stående kastration får hesten en beroligende indsprøjtning, hvorefter operationsområdet lokalbedøves. Ved en liggende kastration er hesten i fuld bedøvelse. Om din hest skal kastreres liggende eller stående afgøres bl.a. af dens race, alder og eventuelle brug i avl.
Hingste kastreres oftest, når de er mellem 1 og 2 år gamle. På dette tidspunkt er hingsten så gammel, at den er ved at opnå kønsmodenhed. Hingstene kastreres oftest tidligt om foråret eller hen på efteråret, hvor flue-plagen er begrænset for at minimere risikoen for infektion.
Langt de fleste kastrationer forløber fuldstændigt komplikationsfrit. Der vil dog altid være en lille risiko forbundet med enhver operation. Det er normalt, at området omkring operationssåret hæver op og væsker lidt de første par dage. Du bør de første dage efter indgrebet være opmærksom på hestens almene tilstand og ædelyst samt tage temperatur på hesten dagligt. Ved mistanke om infektion skal dyrlægen tilkaldes.
Vi anbefaler at holde den ny kastrerede hingst i boks et døgn efter operationen, primært for at kunne observere for eventuelle komplikationer. Herefter bør hesten motioneres dagligt, allerhelst på fold, hvor bevægelsen er med til at minimere hævelsen ved operationssåret, samt forhindre såret i at lukke for tidligt.